maandag 14 december 2015

Bedreigt Nian China?

Afbeelding
                                         
 
Chinees nieuwjaar, een ander nieuwjaar wat jij misschien gewend bent. Veel landen hebben een ander nieuwjaar, dat heeft te maken met hun cultuur.  
 
Het Chinese nieuwjaar begint  op de tweede nieuwe maan, na de zonnewende ongeveer na 21 december. Het kan niet na 20 februari zijn. Komend jaar wordt het gevierd op 8 februari 2016. Ieder jaar hebben ze een speciaal dier in het zonnetje gezet. in 2015 was het bijvoorbeeld het jaar van de ram. In 2016 wordt het jaar van de aap. Hier heb je een tabel met de jaren en dieren. 
 
Afbeelding 
 
De Chinese astrologie kent 12 tekens, genoemd naar 12 verschillende dieren. Deze hebben, in tegenstelling tot de westerse astrologie, het heeft helemaal niks te maken met sterren of zo. De dieren die de Chinese dierentekens vormen zijn: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken; en ze horen precies in deze volgorde. net zoals je ziet op het plaatje hierboven.  
Beroemde mensen die bijvoorbeeld in het jaar van de aap geboren zijn bijvoorbeeld Christina Aguilera, Wolter Kroes, Kim Kardashian en Leonardo Da Vinci. Ook hebben ze tradities tijdens het nieuwjaar, bijvoorbeeld optochten in de hoofdstad, drakendansen bijvoorbeeld mensen die in drakenpakjes gaan en een speciale dans doen. 
 
Rood is een speciale kleur voor de Chinezen, omdat er een speciale legende was: Nian (spreek uit Njen) een mens-etende roofdier in het oude China, dat stiekem en geluidloos een huis binnen kan komen. Meestal zat Nian in de zee en kwam alleen tijdens Oud en Nieuw. Later hadden ze bedacht dat ze hem konden verjagen met hard lawaai en de kleur rood. Toen was rood de kleur van China. Met verschillende dingen kun je in China rood tegen komen. Vuurwerk en rode leeuwen bijvoorbeeld. Maar ook op t plaatje hier bovenin staat. 
 
Ik schrijf over het Chinees nieuwjaar omdat ik het heel boeiend vindt en ik vind dat je er best veel aandacht aan kunt geven. Omdat mensen gaan pesten om het geloof bijvoorbeeld door poepchinees te zeggen of gaan lachen om de tradities. Ik vind dat niet kunnen ook al heb ik geen geloof. 
  
                                                                      Anastasia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten