maandag 30 november 2015

Witte Pieten



Zwarte Pieten, die kennen we allemaal wel. Maar witte Pieten? Hoe komen ze aan witte Pieten? En waarom? 
 
Pieten 
Ze waren zelf niet op de boot. Maar wel aan de wal, ouders die wilden meedoen als piet. Witte hulppieten noemen ze zichzelf. Sinterklaas nam maar één Piet mee, opa Piet die vroeger de Pietenschool deed. 
 
Sinterklaasjournaal 
Dinsdag 10 november keken 880.000 mensen naar het Sinterklaasjournaal, om te weten of er regenboog Pieten komen, Zwarte Pieten of witte Pieten. In de eerste drie afleveringen waren er gewoon Zwarte Pieten. 
 
 
Jumbo 
 Jumbo doet ook mee met de witte Pieten actie. Je ziet nu bij de Jumbo op sinterklaas snoepgoed witte Pieten. Wat ze daarmee willen bereiken is dat ze het zelfde doen als het Sinterklaasjournaal. Een woordvoerder laat weten waarom ze het ook doen: ''Jumbo is er voor iedereen. We beschouwen het sinterklaasfeest als het leukste feest van het jaar voor ons en de kinderen. In de discussie rondom zwarte piet lijkt het moeilijk om een oplossing te vinden.''  
 
Nickelodeon 
 Ook Nickelodeon doet aan de witte pieten actie. In de sinterklaasserie op weg naar pakjes avond - Sint vermist! doen ze er nu ook aan. ''Verder blijft piet zichzelf,'' zeggen de Nickelodeon-station mensen. ''grappig, slim en onhandig. Hij draagt gewoon zijn eigen kostuum. Het enige verschil is dat hij zijn eigen huidskleur laat zien." Hun wilden net als Jumbo niet in een discussie vallen met mensen die tegen Zwarte Pieten zijn. 
Vorig jaar op Nickelodeon waren er helemaal geen Pieten te zien in een van de Sinterklaas serie's. 
Dit jaar keren de Pieten terug maar dan met een ander kleurtje.'' 
 
Zelf vind ik er niks aan, want Zwarte Pieten zijn gewoon traditie. 
 
Anastasia 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten