vrijdag 20 november 2015

Vluchtelingen Anne Anema school

We zijn op bezoek geweest bij wethouder Houwing, in het gemeentehuis. Om haar te interviewen over de vluchtelingen en de noodopvang. Veel mensen vragen zich af of de vluchtelingen niks verwoesten, een goed leven leiden in Nederland en of ze niemand lastig vallen. 

'Er zijn verschillende plekken uitgezocht door de ambtenaren voor noodopvang. Het college en de gemeenteraad hebben besloten om goede plekken te gaan zoeken. Daarna bezoeken de ambtenaren de plaatsen en kijken of het geschikt is. 
Heel veel plekken zijn afgevallen van de plaatsen die we gekozen hebben. Begin 2016 komen de wachtende vluchtelingen in de vluchtelingenopvang die wij heel geschikt gaan vinden.' Dat zegt mevrouw Houwing. 

'In de Anne Anemaschool was een crisisnoodopvang, die nu gesloten is. De regels voor de vluchtelingen zijn gewoon net als wij leven: niks verwoesten, geen ruzie maken en om 11 uur licht uit en geen herrie schoppen meer. Ook gingen de kinderen die nog op school moeten zitten naar het Spectrum op school. Zelf heb ik ze gesproken maar niet van hun allemaal de verhalen gehoord. Later komen hun verhalen er van zelf uit en als ze vragen om een psycholoog dan regelen we dat voor hun. Ze eten dingen die worden aangeleverd door bedrijven. Ze maken hun eten meestal niet zelf. Ook wordt er rekening mee gehouden met het eten wat ze gewend zijn, tot nu toe gaat het heel goed.' 

'Sommige mensen komen tijdens de vergadering van de gemeenteraad handtekeningen leveren voor de locaties die we willen kiezen. Zoals bij de Weg van de Vrijheid, wij vonden die ook niet geschikt, omdat er al veel geld was uitgegeven om het mooi groen te houden. Sommige andere locaties konden het ook niet worden, in verband met de autostoffen en de herrie van de A28. Maar er zijn in Amersfoort nog geen protesten gehouden. De beste locaties dat zijn een veld naast het asielzoekerscentrum en bij Zon & Schild. Ook kijken we of oude kantoren of een ziekenhuisterrein, die nu gesloten zijn, kunnen worden gebruikt.'  

Anastasia




Geen opmerkingen:

Een reactie posten