maandag 30 november 2015

Witte Pieten



Zwarte Pieten, die kennen we allemaal wel. Maar witte Pieten? Hoe komen ze aan witte Pieten? En waarom? 
 
Pieten 
Ze waren zelf niet op de boot. Maar wel aan de wal, ouders die wilden meedoen als piet. Witte hulppieten noemen ze zichzelf. Sinterklaas nam maar één Piet mee, opa Piet die vroeger de Pietenschool deed. 
 
Sinterklaasjournaal 
Dinsdag 10 november keken 880.000 mensen naar het Sinterklaasjournaal, om te weten of er regenboog Pieten komen, Zwarte Pieten of witte Pieten. In de eerste drie afleveringen waren er gewoon Zwarte Pieten. 
 
 
Jumbo 
 Jumbo doet ook mee met de witte Pieten actie. Je ziet nu bij de Jumbo op sinterklaas snoepgoed witte Pieten. Wat ze daarmee willen bereiken is dat ze het zelfde doen als het Sinterklaasjournaal. Een woordvoerder laat weten waarom ze het ook doen: ''Jumbo is er voor iedereen. We beschouwen het sinterklaasfeest als het leukste feest van het jaar voor ons en de kinderen. In de discussie rondom zwarte piet lijkt het moeilijk om een oplossing te vinden.''  
 
Nickelodeon 
 Ook Nickelodeon doet aan de witte pieten actie. In de sinterklaasserie op weg naar pakjes avond - Sint vermist! doen ze er nu ook aan. ''Verder blijft piet zichzelf,'' zeggen de Nickelodeon-station mensen. ''grappig, slim en onhandig. Hij draagt gewoon zijn eigen kostuum. Het enige verschil is dat hij zijn eigen huidskleur laat zien." Hun wilden net als Jumbo niet in een discussie vallen met mensen die tegen Zwarte Pieten zijn. 
Vorig jaar op Nickelodeon waren er helemaal geen Pieten te zien in een van de Sinterklaas serie's. 
Dit jaar keren de Pieten terug maar dan met een ander kleurtje.'' 
 
Zelf vind ik er niks aan, want Zwarte Pieten zijn gewoon traditie. 
 
Anastasia 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

vrijdag 20 november 2015

Vluchtelingen Anne Anema school

We zijn op bezoek geweest bij wethouder Houwing, in het gemeentehuis. Om haar te interviewen over de vluchtelingen en de noodopvang. Veel mensen vragen zich af of de vluchtelingen niks verwoesten, een goed leven leiden in Nederland en of ze niemand lastig vallen. 

'Er zijn verschillende plekken uitgezocht door de ambtenaren voor noodopvang. Het college en de gemeenteraad hebben besloten om goede plekken te gaan zoeken. Daarna bezoeken de ambtenaren de plaatsen en kijken of het geschikt is. 
Heel veel plekken zijn afgevallen van de plaatsen die we gekozen hebben. Begin 2016 komen de wachtende vluchtelingen in de vluchtelingenopvang die wij heel geschikt gaan vinden.' Dat zegt mevrouw Houwing. 

'In de Anne Anemaschool was een crisisnoodopvang, die nu gesloten is. De regels voor de vluchtelingen zijn gewoon net als wij leven: niks verwoesten, geen ruzie maken en om 11 uur licht uit en geen herrie schoppen meer. Ook gingen de kinderen die nog op school moeten zitten naar het Spectrum op school. Zelf heb ik ze gesproken maar niet van hun allemaal de verhalen gehoord. Later komen hun verhalen er van zelf uit en als ze vragen om een psycholoog dan regelen we dat voor hun. Ze eten dingen die worden aangeleverd door bedrijven. Ze maken hun eten meestal niet zelf. Ook wordt er rekening mee gehouden met het eten wat ze gewend zijn, tot nu toe gaat het heel goed.' 

'Sommige mensen komen tijdens de vergadering van de gemeenteraad handtekeningen leveren voor de locaties die we willen kiezen. Zoals bij de Weg van de Vrijheid, wij vonden die ook niet geschikt, omdat er al veel geld was uitgegeven om het mooi groen te houden. Sommige andere locaties konden het ook niet worden, in verband met de autostoffen en de herrie van de A28. Maar er zijn in Amersfoort nog geen protesten gehouden. De beste locaties dat zijn een veld naast het asielzoekerscentrum en bij Zon & Schild. Ook kijken we of oude kantoren of een ziekenhuisterrein, die nu gesloten zijn, kunnen worden gebruikt.'  

Anastasia




Sommige mensen zijn wel bang

We hebben wethouder Houwing geïnterviewd, omdat er misschien vluchtelingen zouden opgevangen bij de Weg van de Vrijheid. 

Heeft u de locaties zelf gekozen voor de vluchtelingen?
Ik heb ze niet alleen gekozen maar mensen uit de stad, de ambtenaren en het COA hebben uitgezocht waar het handig was. 

Waarom denkt u dat deze locaties goed zijn? 
Het moet wel een geschikte plek zijn, omdat er ruimte is en beschikbare gebouwen of genoeg terrein.  
Als deze locaties doorgaan wanneer komen de vluchtelingen dan? 
Begin 2016 komen de eerste vluchtelingen. Ze komen niet allemaal tegelijk.

Hoelang blijven de vluchtelingen op die plekken? 
In de Anne Anemaschool zijn ze tot woensdag 11 November gebleven en dan naar een noodopvang in Soesterberg gegaan. 

Is het dan geen probleem voor de mensen die bijvoorbeeld rust willen en voor de spelende kinderen? 
Sommige mensen zijn wel bang, op sommige plekken zitten al vluchtelingen. Ik denk het niet, want de vluchtelingen zijn net als iedereen: ook zij willen rust en zij hebben ook kinderen die willen spelen 

Denkt u niet dat mensen gaan protesteren? 
Ik hoop het niet, er zijn soms wel brieven gekomen van mensen die bang zijn en er was een handtekeningenactie die handtekeningen hebben verzameld.  Als iemand bezwaren heeft, kunnen we daarover een gesprek voeren.

Heeft u de vluchtelingen wel eens ontmoet? 
Ik heb ze ontmoet in de Anne Annemaschool.

Wat zijn de regels voor de vluchtelingen? 
1.                    's avonds om 11 uur het licht uit en stil zijn 
2.                    Hou je eigen ruimte opgeruimd 

We kregen te horen dat de Weg van de Vrijheid van de lijst van beschikbare plekken is geschrapt. 
Waarom is de plek afgevallen van de lijst? 
Op deze plek heeft de gemeente al veel geld uitgegeven om het mooi en groen in te richten. En er moesten veel maatregelen getroffen worden  in verband met milieu en overlast van de A28 

Krijgen ze ook psychologische hulp? 
In de Anne Annemaschool alleen als het ernstig is en in de noodopvang kunnen ze naar dokters, tandartsen, psychologen en ook kan dan een verpleegkundige komen, maar pas in Soesterberg. 

Ilse



maandag 16 november 2015

Lootjes trekken op school

 
 
Vandaag 16 november hebben de klassen weer lootjes getrokken. Dat doet iedereen en dan zit alles bij elkaar en mag je een kaartje grabbelen, zonder te kijken natuurlijk., Helaas weet iedereen voor 4 december het meestal al van elkaar wie ze hebben. 
Het is heel spannend wie jou dan heeft en het geheim houden is niet altijd makkelijk als je vrienden het vragen. Meestal spelen we ook spelletjes om de surprises open te maken, vaak is dat heel gezellig. 
Hieronder staan een paar tips om je lootje geheim te houden: 
  1. Doe plakband op je mond als iemand er naar vraagt 
  2. als iemand het vraagt begin je luidkeels te zingen 
  3. Zet een koptelefoon met muziek op zijn hoofd en zeg het dan
 
 
        Ilse
 
   

Sinterklaas lootjes?!

 
 
Vandaag, maandag 16 november, begint het lootjes trekken weer. 
Voor de mensen die niet weten hoe het gaat: je schrijft een briefje met 
de hobby's en wat je wilt krijgen. Alles samen moet €3,-  zijn, niet meer of minder. 
Dan stop je alles in een hoed of iets anders en grabbelen maar! Als je dat gedaan hebt ga je iets maken wat te maken heeft met de hobby's bijvoorbeeld: een voetbal als hij van voetbal houdt. 
 Meestal wordt het gedaan op een vrijdag, surprises openmaken. Dan ga je in een kring zitten en dat is in de middag, maar het is alleen voor groep 5 of ouder.  We doen dat dan, omdat in de ochtend hebben we toneelstukjes en doen we spelletjes. Het leukste is dat je kunt zien hoe creatief andere mensen zijn. 
 
Anastasia 




maandag 9 november 2015

De redactie aan het werk

Afgelopen vrijdag hebben we wethouder Houwing geïnterviewd over vluchtelingen in Amersfoort. Vandaag hebben we het interview geschreven en opgestuurd naar de wethouder.